Kimswerd GoudenLandDorp 10 september 2023

Kimswerd viert het Open Monumentenweekend op zondag 10 september met het dorpsfestival GoudenLandDorp. Het boerenleven staat centraal met als thema ‘Jan Timmer, boer met visie’. Deze Kimswerder landman leefde 100 jaar geleden en hij bedacht nieuwe oplossingen voor de uitdagingen waar de boeren toen voor stonden. Zijn er overeenkomsten met de tijd waarin wij leven?

 

De dag begint om 9.30 uur met een themadienst (met zanggroep Kimswerd Delight) en om 11.00 uur de lezing ‘Gouden Landbeheer’, over de positie van boeren toen en nu. Om 13.00 uur komt Jan Timmer in verrassende stijl aan bij de Laurentiuskerk om het middagprogramma te openen. Dat zit vol met allerlei activiteiten zoals een ambachtsmarkt met eigengemaakte producten, kunst, muziek en theater, ontwerpwedstrijd, vertellers en kinderspelen, Friese paardenparade, landbouwwerktuigen en âld ark. Oude foto’s en schilderijen tonen het boerenleven van weleer. Eten en drinken uit 1900 brengt de smaak van vroeger weer terug en de paardentram rijdt een route door het dorp. Alles is gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom. Meer informatie op www.goudenland.frl

 

Geef je voor de lezing incl. broodmaaltijd (Piers Stee, aanvang 11.00) van te voren op via info@friestile.nl

 


 

Elk jaar wordt in het hele land tijdens het tweede weekend van september de Open Monumentendag georganiseerd rondom cultureel erfgoed. Voor Stichting Gouden Land een mooie aanleiding om op zondag 10 september een historische dorpsdag te organiseren in Kimswerd. Gouden Land is een samenwerkingsverband van de 5 dorpen rondom de voormalige Marneslenk: Arum, Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Zurich. Het doel van Gouden Land is een verdere ontwikkeling van dit gebied met aandacht voor verleden, heden en toekomst. Op 10 september staat Kimswerd centraal als GoudenLandDorp met activiteiten rond het thema ‘Jan Timmer, boer met visie’. Alle activiteiten vinden ’s middags plaats van 13.00 tot 18.00 uur, met uitzondering van de themadienst in de kerk om 9.30 uur en de lezing in Piers Stee om 11.00 uur. Alles is gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom.

 

Programma:

 

Laurentiuskerk         Themadienst (9.30 uur) m.m.v. zanggroep Kimswerd Delight
                                    kunst, muziek en ontwerpwedstrijd

 

MFC Piers Stee          Lezing (11.00 uur) en broodmaaltijd

 

Buren                          Markt met jouw zelfgemaakte producten

 

Heemstra State         Friese paarden en verteller

 

Electrische Centrale Foto’s en âld ark

 

Zuivelfabriek             Muziektheatervoorstelling

 

Finne                           Landbouwwerktuigen

 

Grote Reed                Kinderspelen

 

Route dorp                Paardentram

 

Div. locaties               Hapje/drankje

 

 

De lezing in Piers Stee gaat in op de betekenis van een boer zoals Jan Timmer, toen en nu. Wat kunnen we leren van zijn visie en maatschappelijke oplossingen? Vooruitdenken en samenwerken zijn ook nu cruciaal. Durven we stappen te nemen? De sprekers zijn Jaap Floor, bodemdeskundige en adviseur/begeleider voor projecten in het landelijk gebied, en Marten de Jong, praktiserend boer met veel zorg voor vogelbeheer. Gespreksleider is Eelco Galama. Aanvang lezing 11.00 uur en vanaf 12.00 uur napraten met eenvoudige broodmaaltijd uit 1900. Deelname is gratis, graag vooraf aanmelden via info@friestile.nl of 06-4134 1320.

 

De markt op de Buren is gevuld met eigengemaakte artikelen van Kimswerders. Alle bewoners. kunnen hier hun zelfgemaakte producten laten zien en verkopen. Dus heb je een leuke hobby, maak je mooie spulletjes of wil je een ambacht laten zien zoals wolspinnen of mandenvlechten, meld je dan aan via info@friestile.nl of 06-4134 1320.